Мови

  • English
  • Українська

Пішов з життя Б. Є. Патон

19 серпня на 102 році помер президент національної академії наук України Борис Євгенович Патон. ЗМІ повідомляють, що останнім часом він перебував на лікуванні в Інституті кардіохірургії імені Амосова і причиною смерті стала зупинка серця.
Від імені колективу ІСМА НАН України висловлюємо щирі співчуття рідним, друзям, колегам, учням Бориса Євгеновича…


Борис Євгенович Патон народився 27 листопада 1918 р, в родині професора Київського індустріального інституту Євгена Патона. У 1941 закінчив Київський політехнічний інститут за спеціальністю "інженер-електрик", захистив кандидатську (1945) і докторську (1952) дисертації. Понад 70 років працював в Інституті електрозварювання імені Є. О. Патона і пройшов шлях від молодшого наукового співробітника до директора інституту. З 1960-х років є членом редколегії журналу «Наука і життя». Автор понад тисячу наукових публікацій і понад 400 винаходів. Борис Патон - двічі Герой Соціалістичної Праці (1969, 1978), Герой України (1998). Заслужений винахідник СРСР (1983), Лауреат Ленінської премії (1957), Сталінської премії III ступеня (1950), премії Ради Міністрів СРСР і двох Державних премій України (1970, 2004), Кавалер чотирьох орденів Леніна (1967, 1969, 1975, 1978) , а також відзначений безліччю інших звань і нагород, як вітчизняних, так і зарубіжних.


З 1962 року Патон безперервно є Президентом Національної академії наук України (спочатку президент Академії наук УРСР). В останній раз був переобраний в 2015 році.

Наукові дослідження Бориса Євгеновича були присвячені процесам автоматичного і напівавтоматичного зварювання під флюсом, розробці теоретичних основ створення автоматів і напівавтоматів для дугового зварювання і зварювальних джерел живлення; умовами тривалого горіння дуги та її регулювання; проблемі керування зварювальними процесами. Він вивчав системи управління з різноманітними кібернетичними приладами, працює над створенням зварювальних роботів. Велику увагу приділяв вивченню металургії зварювання, вдосконаленню існуючих і створенню нових металевих матеріалів. 
Очолював дослідження із застосування зварювальних джерел теплоти в спеціальних плавильних агрегатах, які увінчалися створенням нової галузі якісної металургії - спецелектрометалургії (електрошлаковий, плазмово-дугового і електронно-променевої переплави). 

Патон — автор ідеї та один з розробників методу електрозварювання м'яких тканин. За розробку та освоєння методу колектив авторів у 2004 році було відзначено Державною премією в галузі науки і техніки.

Матеріал взято зі сторінки у Вікіпедії.