Мови

  • English
  • Українська

Рада CERN вживає подальших заходів у відповідь на вторгнення в Україну

У відповідь на військове вторгнення Російської Федерації в Україну 23 держави-члени Європейської організації з ядерних досліджень (CERN) 25 березня 2022 року вирішили призупинити контакти зі вченими й установами, розташованими на території Російської Федерації та Республіки Білорусь. Крім того, Рада CERN вирішила призупинити наукові контакти з Об’єднаним інститутом ядерних досліджень (м. Дубна, РФ). Про це йдеться в офіційній заяві на сайті організації. Нові узгоджені заходи доповнюють рішення позачергової сесії Ради CERN від 8 березня цього року.

Рада CERN наголошує, що ухвалює свої рішення для висловлення солідарності з українським народом та його відданістю науці заради миру: «Головні цінності Організації завжди ґрунтувалися на науковій співпраці крізь кордони як рушійному механізмі миру. Тому агресія однієї країни щодо іншої суперечить цінностям, що їх обстоює Організація».

23 держави-члени CERN іще раз щонайрішучіше засудили військове вторгнення Російської Федерації в Україну та заяви російських інститутів, що висловлювали підтримку незаконному вторгненню в Україну.

За даними сайту НАН України