Мови

  • English
  • Українська

Виступ директора Інституту сцинтиляційних матеріалів академіка Б.В. Гриньова у ЦЕРН.

Шановні колеги! До вашої уваги виступ директора Інституту сцинтиляційних матеріалів академіка Б.В. Гриньова у ЦЕРН.

Широ дякую Тетяну Берже-Гриньову, Максима Тітова Maxim Titov, Nicolas Berger за ці чудові моменти життя, коли ми всі разом дзьобаємо цю скелю, а світове товариство підтримує УКРАЇНУ!!!
Шановний пане Голово, Шановна Фабіола, колеги!
Бувають у житті моменти фазового переходу, коли від рішення, яке необхідно прийняти, залежить доля людей і навіть держав. Сьогодні в цьому залі кожен голос, який представляє країну чи організацію, вирішує долю фашизму 21 століття.
Так у своєму есе 1995 року «Ур-фашизм» теоретик культури Умберто Еко перераховує чотирнадцять загальних властивостей фашистської ідеології. Якщо проаналізувати сьогоднішню ситуацію в Росії - вона на 100% відповідає цим узагальненням. У Європі знову піднявся фашизм.
Щоб пояснити нинішню ситуацію, росіяни кажуть: «Світ мовчав, коли Росія розділила Молдову в 1991 році, напала на Грузію в 2008 році. Світ мовчав, коли Росія анексувала Крим та окупувала Донбас у 2014 році. То навіщо втручатися зараз? Це лише локальний конфлікт. Україна — не країна, а «прикордонний край», населений нікчемними людьми. Як Гітлер 80 років тому намагався знищити єврейський і ромський народи, зараз Путін проводить геноцид українського народу. Це ж ті самі люди, чию країну ви одноголосним рішенням прийняли до своєї сім’ї ЦЕРН.
Найсумніше в цій ситуації те, що багато талановитих російських вчених, які вітали розпад радянської системи, тепер із задоволенням підтримують агресивну імперську політику Кремля. Поки що я не зустрів жодного російського вченого, який був би однозначно проти цієї війни.
Росія свідомо застосовує ракетні та бомбові удари по цивільних спорудах. Вони пошкодило біль ніж 480 навчальних закладів і повністю знищило 69. Російська армія вбила 115 українських дітей за нинішніми офіційними оцінками, і справжня кількість, безперечно, набагато більша. Російські солдати грабують українські міста та ґвалтують українок на окупованих територіях. Російське вторгнення вже призвело до екологічної катастрофи. Путін і російський уряд погрожують світу своєю ядерною зброєю.
Бажання ворога одне – знищити українську націю, яка є маяком демократії в країнах колишнього Радянського Союзу. Я думаю, що всі присутні тут вже добре усвідомлюють, що ця війна є загрозою не лише Україні. Це вододіл у глобальному масштабі, який буде відлунювати в найближчі десятиліття.
Російський фашизм, який говорить про велику Російську імперію та її виняткову історичну та моральну роль, не зупиниться сам по собі. Ми маємо унікальну можливість зупинити це прямо зараз, разом, на всіх фронтах України, горда Україна, частина демократичної європейської спільноти.
Лише санкції, лише жорсткі умови можуть знищити цю військову машину. Російське суспільство зараз пережило два десятиліття промивання мізків через невпинну пропаганду. Опитування показують, що 71% росіян підтримують цю війну. Це також стосується багатьох російських наукових лідерів та їхніх організацій.
У сучасному світі найціннішим товаром є інформація та технологічні ноу-хау. Військова міць держав спирається на досягнення науки. Нам потрібно ізолювати Росію від будь-якої інформації про наші передові технології.
Ми цінуємо зусилля ЦЕРН у цьому напрямку, але їх сфера має бути набагато ширшою. Необхідно повністю припинити доступ наукових організацій країни-агресора до передової дослідницької інформації. І, зокрема, не допустити доступу Росії до цієї інформації в ЦЕРН через ОІЯД. Адже ця міжнародна організація на 80% фінансується російським урядом, а більшість російських інститутів, які беруть участь у програмах ОІЯД, публічно підтримують війну та проводять військові дослідження.
Мені боляче, коли видатні західні вчені пропагують ідею, що це не війна Росії проти України, а війна Путіна проти України, і тому науковців не слід карати санкціями. Вони зазначають, що навіть під час холодної війни співпраця з російськими інститутами в тій чи іншій формі йшла вперед.
Але нинішня агресія в Україні – це щось набагато гірше, чого в Європі не було з часів Другої світової війни. Це була лише війна Гітлера? Чи ми уявляємо, що нацистські вчені співпрацюють у ядерних дослідженнях в ЦЕРН в ім’я академічної свободи?
Не забувайте також, що Білорусь активно підтримує Росію у цій війні, забезпечуючи її інфраструктуру та дозволяючи своїй території бути місцем для вторгнення. Тому санкції, які сьогодні будуть обговорюватися, мають стосуватися не лише Росії, а й ОІЯД та Білорусі.
Я читав про експозицію московських концептуалістів на виставці Художнього музею KUMU в Естонії. Стіни музею залишилися без будь-яких експонатів. Залишимо прогалини в наших публікаціях з усіма учасниками ЦЕРН з країни-агресора.
Розпочавши цю війну, Росія її вже програла. Зупиніть фашизм! Слава Україні!
23÷24 березня 2022.